3 kwietnia 2012

Bezowe owieczki

Udało nam się z dzieciakami w piątek zabrać do dawno obiecanych bezowych owieczek :-)) Troszkę się ich obawiałam, bałam się że nam nie wyjdą. Na szczęście pierwsze bezowe doświadczenie zakończyło się pomyślnie :-)


Z racji zbliżających się świąt wielkanocnych mogą uchodzić za baranki ;-)) Kacper obiecał babci rozmawiając z nią przez Skype, że przywiezie jej na święta takie owieczki :-)) Oczywiście nasze szybko zniknęły, trzeba będzie zrobić kolejne :-)))

Tym razem przepis i pomysł pochodzą z drugiego tomu "Cecylki Knedelek":

Składniki:
cztery białka, które przynajmniej przez godzinę nie były w lodówce
kubek cukru
szczypta soli
dwie kropelki soku z cytryny
pestki dyni
siemię lniane

Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i dwie kropelki soku z cytryny, a następnie ubić wszystko na sztywną pianę. Do ubitych białek należy partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Musi powstać gęsta piana. Potem część tej piany należy włożyć do szprycy i wyciskać ją na blaszkę wyłożoną folią aluminiową (ja użyłam papieru do pieczenia i może było to błędem, bo owieczki się trochę do papieru przykleiły), formując owieczki.
Następnie z pestek dyni trzeba zrobić owieczkom uszy, a z siemienia lnianego oczy. Blaszkę z owieczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na co najmniej trzy godziny - bezy powinny być zupełnie suche. Bezy można przechowywać około dwóch miesięcy.

Za radą Dragonfly przez cały okres suszenia bez piekarnik miałam lekko uchylony. Korzystałam też z porad zawartych w tym linku: http://www.sposobnawszystko.pl/2011/12/jak-przygotowac-bezy-nugaty.html.

22 komentarze:

  1. Ha! I owieczki zrobiła osoba, która kiedyś pisała że nie potrafi gotować/piec! Rewelacyjne te owieczki i chętnie bym się wprosiła na degustację 8))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do gotowania nadal nie mogę się przekonać, ale pieczenie coraz bardziej zaczyna mi się podobać :-) Poza tym dzieciaki robią się coraz bardziej wymagające ;-) Zapraszamy :-)

      Usuń
  2. ooo tak, wyglądają jak Wielkanocne Baranki :)
    śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej bezowej wełny i będą baranki ;-)

      Usuń
  3. Wow, jestem pod wrażeniem:-)
    Chyba też spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo proste, tylko to suszenie przez 3 godziny :-)

      Usuń
  4. Owieczki cudne - prawdziwe dzieło sztuki współczesnej:) i do tego smakowite. Ja z bezami kiedyś walczyłam - może ten uchylony piekarnik to dobry patent.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujmy, dziękujemy :-) Chyba cała tajemnica w uchylonym piekarniku :-)

      Usuń
  5. Na Święta nie mam nic przygotowanego... Ani pisanek, ani kartek. Może jednak barankowe bezy uda mi się zrobić? Tobie tak fajnie wyszły, aż zazdrość bierze :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jeszcze daleko w tyle z przygotowaniami, pisanki będziemy już malować i zdobić u babci :-)

      Usuń
  6. Ale świetne. Cecylia Knedelek rządzi :-)
    Na święta będą idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bombowe! Kapitalne te owieczki, wyszły fantastycznie. Hurra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za rady, to dzięki nim tak wyszły :-)

      Usuń
  8. ale wypas!!!!!!!!swietne sa!!!
    chyba kiedys zrobie z moimi!!
    Pozdrawiam z zasypanej dzis polnocej UK:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i odwzajemniamy pozdrowienia :-)

      Usuń
  9. REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jestem nałogową pożeraczką bezów ;-))) czy bezzz- wszystko jedno ,ważne że pyszności;-)
    No i baranki obowiązkowo adoptuje.
    Pozdrowionka bezowe!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odkryłam, ze mój mąż też jest pożeraczem bez :-)) Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń
  10. absolutnie do zapamietania, choc wyprobujemy dopiero po swietach, zaluje ze tak pozno je zobaczylam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbujcie koniecznie, i po Świętach na pewno dobrze będą smakować :-)))

      Usuń
  11. Baranki zrobione, zjedzone, umieszczone :-))))
    Pyszne !
    Pozwoliłam sobie umieścić do Ciebie link ;-)
    Dziękuję ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :-)) Takie baranki jakby trochę inaczej smakują niż zwykłe bezy :-)) Dzięki za podlinkowanie :-))

      Usuń

Dziękuję :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails