9 marca 2012

Placki z cukinii

Wracamy do żywych ;-)) Kuracja antybiotykowa Starszego synka dobiegła końca. Młodszy synek katar ma coraz mniejszy. Jest lepiej, jest dobrze :-)

Zamarzyły mi się ostatnimi czasy placuszki z cukinii, a marzenia te skrystalizowały się gdy zobaczyłam w sklepie piękne, zielone, dojrzałe cukinie :-))
Gdy pierwszy raz zrobiłam placki z cukinii, byłam bardzo zaskoczona, że w smaku przypominają placki ziemniaczane. A placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamiętam jak mama ucierała ziemniaki w sokowirówce wielofunkcyjnej "Katarzyna" :-) Choć ma już sporo lat, nadal mamie służy :-))
Ja w swoim domu nigdy jeszcze nie robiłam placków ziemniaczanych głównie z powodu braku odpowiedniego sprzętu ;-)), ale za to cukinia jest tak miękka, że z wielką łatwością można ją utrzeć na zwykłej tarce.



Z czym jecie placki ziemniaczane bądź z cukinii?
Bo ja z z twarożkiem :-)

Słonecznego i smacznego weekendu :-))
My mamy zamiar nadrobić dwa tygodnie chorowania, mam nadzieję że pogoda dopisze.

P.S. Dziś po południu mąż wychodzi z dziećmi do kina, a ja zaszaleję ;-)) Może urządzę sobie porządną gimnastykę przy relaksacyjnej muzyce :-)) Wczoraj trochę poćwiczyłam z chłopakami, a dziś czuję niektóre mięśnie i ścięgna - ale lubię to uczucie i chcę jeszcze :D Z całą pewnością muszę popracować nad mięśniami mojego brzucha, szczególnie po takim pysznym obiedzie jak powyżej :-)))
Ściskam i uroczego weekendu jeszcze raz :-))

26 komentarzy:

  1. A wiesz, że też miałam niedawno publikować posta o placuszkach z cukinii? Ale czeka gotowy na inny czas :) To jedno z moich ulubionych dań!
    Ja jem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Pycha! :) Do startej cukinii natomiast odaję też 1 startą marchewkę i mnóssstwo zielonej pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę kiedyś wypróbować placki z sosem czosnkowym, czosnek lubię a więc powinien mi smakować :-)) Ja dodaję starty żółty ser, muszę też wypróbować z marchewką, ale już bez pietruszki, bo nie przepadam.

      Usuń
  2. Z cukinii to może ze 3 razy w życiu robiłam placki (za szybko się przypalają (nie wiem co robię nie tak) a ziemniaczane królują często ... może to zbrodnia dla mnie, ale trę tylko ręcznie (też nie mam odpowiedniego sprzętu)

    Jadamy na słodko, czyli posypane cukrem (kropka) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście są bardziej delikatne i trzeba je piec ostrożnie :-)) Nie na moje siły ucieranie tarką ziemników ;-))

      Usuń
  3. Ostatnio bardzo polubiłam cukinię we wszelakich formach :)Dlatego na widok tych placuszków aż cieknie mi ślinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm....muszę spróbować :):):)

    PS1. Tobie też miłego weekendu :):)

    PS2. Nie wiem, czy tylko ja od pewnego czasu nie mogę komentować zdjęć na Twoim drugim blogu http://dagmafoto.blogspot.com/ ? Nie wiem co się stało :( czy po prostu już nie ma możliwości dodawania tam komentarzy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaglądnęłam tu na moment i zostałam na dłużej :) A placuszki zapewne smaczne, ale też jakie piękne ze skórką zieleniącą się w nich wiosennie... .Oj chyba mnie skusiłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) Rozgość się :-) Na prawdę są pyszne i delikatniejsze niż ziemniaczane :-))

      Usuń
  6. Właśnie u mnie nie wyświetla wcale komentarzy, nawet innych osób

    http://imageshack.us/photo/my-images/688/beznazwy1ak.jpg/

    tak u mnie wygląda Twój blog ze zdjęciami od pewnego czasu, nie mam pojęcia dlaczego, nie zmieniałam przeglądarki, ani nic :(

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, placki z cukinii uwielbiam ! ja z jogurtem naturalnym ;)
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem też muszą być pyszne :-)) Pozdrawiam serdecznie ;-)

      Usuń
  8. Kochana Dag :) dawno mnie nie było u ciebie ale cieszę się że chłopaki twoje są już zdrowi. Jak tam minął wam weekend?, na jakim filmie byli twoi chłopcy w kinie?:) a ty jak się gimnastykujesz w domu :) bo ja wziełam się za siebie i muszę zrzucić kikla kilo które mi przybyło przez zimę :)
    pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Paulinko :-) Chłopcy byli na Loraxsie :-) Wrócili bardzo zadowoleni :-) Robię głównie brzuszki, a z racji tego że kiedyś chodziłam na zajęcia taneczne, wykonuję sobie ćwiczenia z rozgrzewki tanecznej :-)) Ale planuję zapisać się na jogę, albo areobik, albo jakiś taniec właśnie :-o
      Pozdrawiam Cię serdecznie :-*

      Usuń
  9. P.S. Placuszki z cukini są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jaaaaaaa....ale mi smaka narobilas!
    Uwielbiam cukinie, a placki z cukini wrecz ubostwiam!!!
    Pozdrawiam i dziekuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj zizi :-)) Cieszę się, że Cię zainspirowałam :-)

      Usuń
  11. A ja kroję cukinię na plasterki i obtaczam je w jajku i bułce tartej. Nie wiem czy smaczniejsze, ale szybciej gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję ten sposób, gdy będę potrzebowała szybszego obiadu ;-)) Mój mąż piecze czasem w ten sposób pieczarki - też szybko :-))) Podrawiam :-)

      Usuń
  12. Ze śmietanką rzecz jasna! Niech żyją kalorie i przyjemność jedzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam, muszę spróbować.
    Wyglądają zachęcająco:))
    Jeśli zrobię to zjemy je z wędzonym łososiem, kwaśną śmietanką
    i szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :-) Są pyszne, o wiele delikatniejsze niż placki ziemnaiczane :-o
      Ale mi narobiłaś smaka na to Twoje zestawienie, może i ja kiedyś je wypróbuję :-))

      Usuń

Dziękuję :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails