Zamarzyły mi się ostatnimi czasy placuszki z cukinii, a marzenia te skrystalizowały się gdy zobaczyłam w sklepie piękne, zielone, dojrzałe cukinie :-))
Gdy pierwszy raz zrobiłam placki z cukinii, byłam bardzo zaskoczona, że w smaku przypominają placki ziemniaczane. A placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamiętam jak mama ucierała ziemniaki w sokowirówce wielofunkcyjnej "Katarzyna" :-) Choć ma już sporo lat, nadal mamie służy :-))
Ja w swoim domu nigdy jeszcze nie robiłam placków ziemniaczanych głównie z powodu braku odpowiedniego sprzętu ;-)), ale za to cukinia jest tak miękka, że z wielką łatwością można ją utrzeć na zwykłej tarce.
Z czym jecie placki ziemniaczane bądź z cukinii?
Bo ja z z twarożkiem :-)
Słonecznego i smacznego weekendu :-))
My mamy zamiar nadrobić dwa tygodnie chorowania, mam nadzieję że pogoda dopisze.
P.S. Dziś po południu mąż wychodzi z dziećmi do kina, a ja zaszaleję ;-)) Może urządzę sobie porządną gimnastykę przy relaksacyjnej muzyce :-)) Wczoraj trochę poćwiczyłam z chłopakami, a dziś czuję niektóre mięśnie i ścięgna - ale lubię to uczucie i chcę jeszcze :D Z całą pewnością muszę popracować nad mięśniami mojego brzucha, szczególnie po takim pysznym obiedzie jak powyżej :-)))
Ściskam i uroczego weekendu jeszcze raz :-))
A wiesz, że też miałam niedawno publikować posta o placuszkach z cukinii? Ale czeka gotowy na inny czas :) To jedno z moich ulubionych dań!
OdpowiedzUsuńJa jem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Pycha! :) Do startej cukinii natomiast odaję też 1 startą marchewkę i mnóssstwo zielonej pietruszki.
Muszę kiedyś wypróbować placki z sosem czosnkowym, czosnek lubię a więc powinien mi smakować :-)) Ja dodaję starty żółty ser, muszę też wypróbować z marchewką, ale już bez pietruszki, bo nie przepadam.
UsuńZ cukinii to może ze 3 razy w życiu robiłam placki (za szybko się przypalają (nie wiem co robię nie tak) a ziemniaczane królują często ... może to zbrodnia dla mnie, ale trę tylko ręcznie (też nie mam odpowiedniego sprzętu)
OdpowiedzUsuńJadamy na słodko, czyli posypane cukrem (kropka) :-)
Rzeczywiście są bardziej delikatne i trzeba je piec ostrożnie :-)) Nie na moje siły ucieranie tarką ziemników ;-))
UsuńOstatnio bardzo polubiłam cukinię we wszelakich formach :)Dlatego na widok tych placuszków aż cieknie mi ślinka ;)
OdpowiedzUsuńCukinia i bakłażan. Lubię :-))
Usuńhmmm....muszę spróbować :):):)
OdpowiedzUsuńPS1. Tobie też miłego weekendu :):)
PS2. Nie wiem, czy tylko ja od pewnego czasu nie mogę komentować zdjęć na Twoim drugim blogu http://dagmafoto.blogspot.com/ ? Nie wiem co się stało :( czy po prostu już nie ma możliwości dodawania tam komentarzy?
Spróbuj koniecznie :-)
UsuńZaglądnęłam tu na moment i zostałam na dłużej :) A placuszki zapewne smaczne, ale też jakie piękne ze skórką zieleniącą się w nich wiosennie... .Oj chyba mnie skusiłaś.
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) Rozgość się :-) Na prawdę są pyszne i delikatniejsze niż ziemniaczane :-))
UsuńWłaśnie u mnie nie wyświetla wcale komentarzy, nawet innych osób
OdpowiedzUsuńhttp://imageshack.us/photo/my-images/688/beznazwy1ak.jpg/
tak u mnie wygląda Twój blog ze zdjęciami od pewnego czasu, nie mam pojęcia dlaczego, nie zmieniałam przeglądarki, ani nic :(
mmm, placki z cukinii uwielbiam ! ja z jogurtem naturalnym ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
Z jogurtem też muszą być pyszne :-)) Pozdrawiam serdecznie ;-)
UsuńKochana Dag :) dawno mnie nie było u ciebie ale cieszę się że chłopaki twoje są już zdrowi. Jak tam minął wam weekend?, na jakim filmie byli twoi chłopcy w kinie?:) a ty jak się gimnastykujesz w domu :) bo ja wziełam się za siebie i muszę zrzucić kikla kilo które mi przybyło przez zimę :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia :)
Witaj Paulinko :-) Chłopcy byli na Loraxsie :-) Wrócili bardzo zadowoleni :-) Robię głównie brzuszki, a z racji tego że kiedyś chodziłam na zajęcia taneczne, wykonuję sobie ćwiczenia z rozgrzewki tanecznej :-)) Ale planuję zapisać się na jogę, albo areobik, albo jakiś taniec właśnie :-o
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie :-*
P.S. Placuszki z cukini są pycha :)
OdpowiedzUsuńO jaaaaaaa....ale mi smaka narobilas!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie, a placki z cukini wrecz ubostwiam!!!
Pozdrawiam i dziekuje za inspiracje!
Witaj zizi :-)) Cieszę się, że Cię zainspirowałam :-)
UsuńA ja kroję cukinię na plasterki i obtaczam je w jajku i bułce tartej. Nie wiem czy smaczniejsze, ale szybciej gotowe :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten sposób, gdy będę potrzebowała szybszego obiadu ;-)) Mój mąż piecze czasem w ten sposób pieczarki - też szybko :-))) Podrawiam :-)
UsuńZe śmietanką rzecz jasna! Niech żyją kalorie i przyjemność jedzenia:-)
OdpowiedzUsuńDobrze to ujęłaś ;-))
UsuńNigdy nie jadłam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco:))
Jeśli zrobię to zjemy je z wędzonym łososiem, kwaśną śmietanką
i szczypiorkiem.
Bardzo polecam :-) Są pyszne, o wiele delikatniejsze niż placki ziemnaiczane :-o
UsuńAle mi narobiłaś smaka na to Twoje zestawienie, może i ja kiedyś je wypróbuję :-))
Ja też spróbuję:))))
OdpowiedzUsuńSą pyszne, nie pożałujesz :-)))
Usuń